karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Wątróbka drobiowa z kaszą gryczaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepyszna wątróbka z równie smaczną kaszą.

Wątróbka drobiowa z kaszą gryczaną Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wątróbka drobiowa z kaszą gryczaną

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka drobiowa z kaszą gryczaną
Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i osuszamy na ręcznikach kuchennych. Na patelni rozgrzewamy smalec. Kładziemy wątróbkę, obsmażamy. Uwaga będzie pryskać! Do lekko obsmażonej wątróbki dodajemy pokrojoną w krążki cebulę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy około 15-20 minut. W międzyczasie gotujemy wodę, solimy. Do wrzącej wody wkładamy woreczki z kaszą gryczaną. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Gotową kaszę opłukujemy w zimnej wodzie, odsączamy. Podajemy z wątróbką.
Wątróbka drobiowa z kaszą gryczaną
Wątróbka podczas smażenia.
Wątróbka drobiowa z kaszą gryczaną
Dodajemy piórka cebuli i dusimy.