2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1466]

Wątróbka duszona z jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Smaczna i delikatna propozycja ma obiad czy ciepłą kolację choć podroby jem rzadko ten przepis Wam polecam!

Wątróbka duszona z jabłkami

Składniki:

Wątróbka duszona z jabłkami

 

  • 60 dag wątróbki drobiowej
  • 2 duże cebule
  • 1 winne jabłko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki delikatnej musztardy
  • ½ szklanki wody
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 18%
  • Zioła prowansalskie do smaku
  • Biały pieprz do smaku
  • Kilka łyżek oleju do smażenia
  • Mąka do obtoczenia
  • Szczypior do posypania

Sposób przygotowania:

Wątróbka duszona z jabłkami

ETAP 1:

Wątróbka duszona z jabłkami
Wątróbkę myjemy jabłka obieramy ze skórki

Wątróbkę drobiową myję osączam na sicie, następnie obtaczam w mące pszennej.

ETAP 2:

Wątróbka duszona z jabłkami
podsmażamy cebulkę i obtoczoną w mące wątróbkę

Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem niewielkiej ilości oleju dodaję pokrojoną w pół krążki cebulę, solę, i podsmażam ją delikatnie pod przykryciem, zdejmuję ja z patelni lub odkładam na bok a następnie na patelnię daję wątróbkę i smażę z każdej strony.

ETAP 3:

Wątróbka duszona z jabłkami
dodajmey jabłko przyprawy całość dusimy do miękkosci

Następnie podlewam całość małą ilością wody, dodaję śmietankę wymieszaną z musztardą, oraz białym pieprzem i ziołami oraz starte jabłko na tarce i skropione sokiem z cytryny, duszę całość około 5 minut.
Podaję gorącą posypaną szczypiorem z dymki.
Życzę smacznego!

Tagi:

dania podroby