Sposób przygotowania:
Wątróbka flambirowana
Wątróbki oczyść, umyj i osusz. Cebulę posiekaj w piórka i zalej wrzątkiem. Blanszuj ok. 5 minut i dokładnie odsącz. Wątróbkę obtocz w mące. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulę i zeszklij. Rozgarnij cebulkę na zewnątrz patelni, zwiększ ogień i wrzuć wątróbkę. Obsmaż na złoty kolor ze wszystkich stron, wymieszaj z cebulą, dodaj 2 - 3 łyżki wody, przykryj i duś na małym ogniu ok. 10 minut. Kiedy wątróbka będzie miękka zdejmij pokrywkę, odparuj sos, mieszając, aby się nie przypaliło. Dopraw dopiero teraz - pieprzem i, jeżeli to konieczne, solą. Polej wątróbkę niewielką ilością koniaku i podpal - wątróbka nabierze chrupkości i lekko owocowego posmaku. Podawaj z ziemniakami z wody lub z pieczywem i z kiszonym ogórkiem. Ponieważ zimno i pluchowato dzisiaj, dołożyłem kubeczek gorącego bulionu.