Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Wątróbka flambirowana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wątróbka indycza duszona z cebulką, podana z ziemniakami, małosolnym ogórkiem i bulionem kurzym do popicia.

Wątróbka flambirowana Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wątróbka flambirowana

 

  • Obiad dla 3 osób:

 

  • ok. 35 dag wątróbki
  • 2 łyżki mąki
  • 2 średnie cebule
  • pieprz - do smaku
  • 1/4 kieliszka koniaku (lub innego, owocowego trunku)
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Wątróbka flambirowana
Wątróbki oczyść, umyj i osusz. Cebulę posiekaj w piórka i zalej wrzątkiem. Blanszuj ok. 5 minut i dokładnie odsącz. Wątróbkę obtocz w mące. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulę i zeszklij. Rozgarnij cebulkę na zewnątrz patelni, zwiększ ogień i wrzuć wątróbkę. Obsmaż na złoty kolor ze wszystkich stron, wymieszaj z cebulą, dodaj 2 - 3 łyżki wody, przykryj i duś na małym ogniu ok. 10 minut. Kiedy wątróbka będzie miękka zdejmij pokrywkę, odparuj sos, mieszając, aby się nie przypaliło. Dopraw dopiero teraz - pieprzem i, jeżeli to konieczne, solą. Polej wątróbkę niewielką ilością koniaku i podpal - wątróbka nabierze chrupkości i lekko owocowego posmaku. Podawaj z ziemniakami z wody lub z pieczywem i z kiszonym ogórkiem. Ponieważ zimno i pluchowato dzisiaj, dołożyłem kubeczek gorącego bulionu.
Wątróbka flambirowana
Obtocz wątróbkę w mące - na stolnicy lub w woreczku
Wątróbka flambirowana
Do zeszklonej cebulki dodaj wątróbki i duś na małym ogniu
Wątróbka flambirowana
Co prawda, płomieni nie widać, ale się pali!