Sposób przygotowania:
Wątróbka indycza z cebulą, gruszką i żurawiną
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i dusimy przez około 15-20 minut na rozgrzanym oleju. Następnie zdejmujemy z patelni.
Wątróbkę oczyszczamy z błonek, myjemy, osuszamy i obtaczamy w mace. Podsmażamy wątróbkę na tłuszczu, na którym dusiliśmy cebulę. Następnie dusimy pod przykryciem przez 15 minut.
Suszoną żurawinę zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 10 minut. Gruszki kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Dodajemy gruszki i żurawinę do wątróbki, mieszamy i dusimy 5 minut.
Dodajemy cebulę, mieszamy, dusimy razem jeszcze około 2-3 minuty. Pod koniec doprawiamy wątróbkę pieprzem i solą.
Wątróbkę oczyszczamy z błonek, myjemy, osuszamy i obtaczamy w mace. Podsmażamy wątróbkę na tłuszczu, na którym dusiliśmy cebulę. Następnie dusimy pod przykryciem przez 15 minut.
Suszoną żurawinę zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 10 minut. Gruszki kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Dodajemy gruszki i żurawinę do wątróbki, mieszamy i dusimy 5 minut.
Dodajemy cebulę, mieszamy, dusimy razem jeszcze około 2-3 minuty. Pod koniec doprawiamy wątróbkę pieprzem i solą.