kama1132

kama1132

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 139]

Watróbka smakosza Miłosza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smażona wątróbka drobiowa , rarytas mojego męża Miłosza.

Watróbka smakosza Miłosza

Składniki:

Watróbka smakosza Miłosza

 

  • 70 dag wątróbki drobiowej
  • 3 cebule
  • pół szklanki białego wina
  • 2 łyżki śmietany
  • szczypiorek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Watróbka smakosza Miłosza
Wątróbkę myjemy oczyszczamy i suszymy, następnie na patelni smażymy ją na oleju z dodatkiem masła, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy nadal, stopniowo dodajemy posiekany szczypiorek, koncentrat pomidorowy, i zalewamy całość winem. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Na koniec dodajemy śmietanę, solimy do smaku i pieprzymy. Wątróbkę z sosem podajemy do ziemniaków.