gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Wątróbka drobiowa z porem i jabłkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 5

Nie bardzo przepadam za wątróbką ale z takimi dodatkami jest naprawdę pyszna .Najlepiej smakuje na ciepło

Wątróbka  drobiowa z porem i jabłkiem

Składniki:

Wątróbka drobiowa z porem i jabłkiem

 

 

 

 

 

 

  • Składniki:
  • 40 dkg wątróbka (z kurczaka)
  • 1 szt cebula biała
  • 1 szt por (biała część)
  • 1 szt jabłko
  • do smaku pieprz
  • 2 łyżeczki czosnek niedżwiedzi mielony
  • do smaku sól
  • mąka do obtoczenia
  • olej lub masło

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka drobiowa z porem i jabłkiem
Wątróbkę drobiową z kurczaka obieramy z błonek dajemy na sitko płuczemy zimną wodą odsączamy.Kroimy na dwa kawałki. Wątróbkę posypujemy pieprzem Na talerzyk wsypujemy mąkę dajemy kawałki wątróbki i obtaczamy w mące. Rozgrzewamy na patelni masło albo olej kładziemy kawałki wątróbki smażymy aż zmieni kolor. Jak wątróbka zmieni kolor dodajemy pokrojoną cebulę w pół krążki i por też pokrojony w pół krążki chwilę dusimy. Pod koniec dodajemy plasterki nieobranego jabłka jeszcze chwilę dusimy aby jabłko tylko zmieniło kolor ale się nie rozpadło.Na samym końcu dodajemy 2 łyżeczki czosnku niedzwiedziego mielonego . Wątróbką zawsze solimy przed podaniem . Najlepiej smakuje na ciepło .POLECAM!!!!p