patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Wątróbka w jabłkach i suszonej cebuli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna propozycja wątróbki drobiowej smażonej z jabłkami oraz suszoną cebulą. Idealna na obiad do ziemniaków czy pieczywa.

Wątróbka w jabłkach i suszonej cebuli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wątróbka w jabłkach i suszonej cebuli

 

  • 0.5 kg wątróbki drobiowej
  • 2 jabłka
  • 1 pęczek szczypiorku lub koperku
  • 3 łyżki suszonej cebuli
  • 1 łyżka wegety
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 szklanka zimnego mleka
  • Mąka do panierki
  • Olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Wątróbka w jabłkach i suszonej cebuli
Wątróbkę myję i kroję na mniejsze części. Doprawiam i zalewam mlekiem na ok 30 min.

Jabłka obieram i kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodaję jabłka oraz majeranek.

Smażę aż jabłka będą rumiane. Jabłka przekładam do miski. Na tej samej patelni rozgrzewamy olej, wątróbkę obtaczamy w mące (ja użyłam orkiszowej).

Przekładam na patelni smażę parę minut mieszając. Dodaję suszoną cebulkę oraz przyprawy.

Mieszam pod koniec dodaję jabłka. Całość mieszam. Podaję na ciepło.

Posypuję drobno posiekany szczypiorkiem lub koperkiem.
Wątróbka w jabłkach i suszonej cebuli
Jabłka obieram i kroję w kostkę. Doprawiam majerankiem . Smażę.
Wątróbka w jabłkach i suszonej cebuli
Wątróbkę myję maczam w mleku i przyprawach.
Wątróbka w jabłkach i suszonej cebuli
Wątróbkę drobiową smażę z cebulą suszoną.
Wątróbka w jabłkach i suszonej cebuli
Wątróbkę doprawiam dodaję jabłka i całość mieszam.