jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1929]

Pizza z tuńczykiem i oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Oliwki i tuńczyk idealnie ze sobą smakują. Pizza z takim duetem musi więc smakować. Dodatkowo ciasto wzbogaciłam o mąkę gryczaną. Dzięki temu danie zyskało na wartości.

Pizza z tuńczykiem i oliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza z tuńczykiem i oliwkami

CIASTO:

DODATKOWO:

  • jajko do posmarowania ciasta,
  • przyprawa do pizzy,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • 4 łyżki domowego sosu pomidorowego do pizzy,
  • 2 puszki tuńczyka w oleju (po 170 gram),
  • Kilka czarnych i zielonych oliwek (ilość według uznania, ale im więcej tym smaczniej),
  • Natka pietruszki do posypania pizzy po upieczeniu

Sposób przygotowania:

Pizza z tuńczykiem i oliwkami

ETAP 1

Pizza z tuńczykiem i oliwkami
przyprawy , jajko i olej dodajemy do mleka

CIASTO: Mleko delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy cukier oraz drożdże. Do rozpuszczonych składników dodajemy połowę mąki, olej, jajko, sól, pieprz i majeranek do smaku.

ETAP 2

Pizza z tuńczykiem i oliwkami
gotowe ciasto powinno odchodzić od dłoni

Ciasto wyrabiamy około 10- 15 minut. W trakcie wyrabiania dodajemy pozostałą mąkę. Gotowe powinno być dość luźne i odchodzić od ręki

ETAP 3

Pizza z tuńczykiem i oliwkami
ciasto odkładamy na 60 minut do wyrośnięcia

Tak przygotowane przykrywamy i pozostawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

ETAP 4

Pizza z tuńczykiem i oliwkami
na ciasto wykładamy sos

Między czasie tuńczyka odsączamy z oleju, a oliwki przekrawamy na połowę. Ser mozzarella odsączamy i kroimy w plasterki.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną wykładamy wyrośnięte ciasto. Ciasto rozciągamy w dłoniach, formując pizzę okrągłą lub prostokątną. Pozostawione nieco wyższe brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Środek ciasta smakujemy pomidorowym sosem.

ETAP 5

Pizza z tuńczykiem i oliwkami
wykładamy składniki nadzienia na sos pomidorowy

Na sos wykładamy tuńczyka, ser i oliwki. Całość posypujemy delikatnie przyprawą do pizzy.
Tak przygotowaną pizzę wkładamy do piekarnika. Ustawiamy go na 180°C. Pizzę pieczemy około 40 minut do zrumienienia brzegów.
Gotową wyjmujemy, posypujemy natką pietruszki i podajemy.