Sposób przygotowania:
Pizza z tuńczykiem i oliwkamiETAP 1
CIASTO: Mleko delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy cukier oraz drożdże. Do rozpuszczonych składników dodajemy połowę mąki, olej, jajko, sól, pieprz i majeranek do smaku.
ETAP 2
Ciasto wyrabiamy około 10- 15 minut. W trakcie wyrabiania dodajemy pozostałą mąkę. Gotowe powinno być dość luźne i odchodzić od ręki
ETAP 3
Tak przygotowane przykrywamy i pozostawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
ETAP 4
Między czasie tuńczyka odsączamy z oleju, a oliwki przekrawamy na połowę. Ser mozzarella odsączamy i kroimy w plasterki.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną wykładamy wyrośnięte ciasto. Ciasto rozciągamy w dłoniach, formując pizzę okrągłą lub prostokątną. Pozostawione nieco wyższe brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Środek ciasta smakujemy pomidorowym sosem.
ETAP 5
Na sos wykładamy tuńczyka, ser i oliwki. Całość posypujemy delikatnie przyprawą do pizzy.
Tak przygotowaną pizzę wkładamy do piekarnika. Ustawiamy go na 180°C. Pizzę pieczemy około 40 minut do zrumienienia brzegów.
Gotową wyjmujemy, posypujemy natką pietruszki i podajemy.
mocsłodkości
ciasteczka
Czekoladka 2