Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Pikantny burger wołowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Burger dla wielbicieli pikantnych smaków - wołowina doprawiona chili, z ostrym sosem, z dodatkiem warzyw, w bułce orkiszowej.

Pikantny burger wołowy

Składniki:

Pikantny burger wołowy

Na bułki:

Na burgery:

  • 450 g mielonej wołowiny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżki sosu worcester
  • chili
  • sól

Dodatki i sos:

  • po kawałku żółtej i czerwonej papryki
  • 1/2 cebuli
  • 4 plastry boczku wędzonego
  • 8 plastrów pomidora
  • 2 ogórki kiszone
  • rukola
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki słodkiego sosu chili
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Pikantny burger wołowy

ETAP 1:

Pikantny burger wołowy
Wyrabiamy ciasto na bułki i odstawiamy je do wyrośnięcia

Przygotowujemy bułki. Masło rozpuszczamy, łączymy z mlekiem. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko, drożdże, sól, cukier i masło z mlekiem.

Wyrabiamy ciasto tak, aby odstawało od dłoni. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie ciasto zagniatamy ponownie, tym razem krótko.

Z ciasta wyrabiamy 4 bułki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 st. C ok. 15 minut.

ETAP 2:

Pikantny burger wołowy
Mięso łączymy z sosem sojowym, sosem worcester i chili

Mięso łączymy z sosem worcester, sosem sojowym i chili. Wyrabiamy masę mięsną, z której formujemy 4 burgery.

ETAP 3:

Pikantny burger wołowy
Burgery, boczek, paprykę i cebulę grillujemy na patelni

Paprykę kroimy w paseczki, a cebulę w plasterki. Warzywa skrapiamy oliwą.

Burgery grillujemy na patelni grillowej do uzyskania ulubionego stopnia wysmażenia. Burgery solimy z obu stron dopiero po usmażeniu. Obok burgerów grillujemy boczek, cebulę i paprykę.

ETAP 4:

Pikantny burger wołowy
Na spodniej części bułek układamy rukolę, pomidora i ogórka

W międzyczasie przygotowujemy sos, łącząc majonez i słodki sos chili.

Ogórki kroimy w plasterki.

Bułki przekrajamy na połówki, obie połówki smarujemy sosem. Na spodniej części każdej bułki układamy rukolę, pomidora i ogórka.

Wykładamy kotlety, boczek i grillowane warzywa. Składamy burgery i spinamy je patyczkami do szaszłyków.


Tagi:

mięso danie