Sposób przygotowania:
Pikantny burger wołowyETAP 1:
Przygotowujemy bułki. Masło rozpuszczamy, łączymy z mlekiem. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko, drożdże, sól, cukier i masło z mlekiem.
Wyrabiamy ciasto tak, aby odstawało od dłoni. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie ciasto zagniatamy ponownie, tym razem krótko.
Z ciasta wyrabiamy 4 bułki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 st. C ok. 15 minut.
ETAP 2:
Mięso łączymy z sosem worcester, sosem sojowym i chili. Wyrabiamy masę mięsną, z której formujemy 4 burgery.
ETAP 3:
Paprykę kroimy w paseczki, a cebulę w plasterki. Warzywa skrapiamy oliwą.
Burgery grillujemy na patelni grillowej do uzyskania ulubionego stopnia wysmażenia. Burgery solimy z obu stron dopiero po usmażeniu. Obok burgerów grillujemy boczek, cebulę i paprykę.
ETAP 4:
W międzyczasie przygotowujemy sos, łącząc majonez i słodki sos chili.
Ogórki kroimy w plasterki.
Bułki przekrajamy na połówki, obie połówki smarujemy sosem. Na spodniej części każdej bułki układamy rukolę, pomidora i ogórka.
Wykładamy kotlety, boczek i grillowane warzywa. Składamy burgery i spinamy je patyczkami do szaszłyków.