Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Mięso z kurczaka w skorupce z ajwaru

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięso z kurczaka marynowane w ajwarze z dodatkiem musztardy i czosnku jest aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne.

Mięso z kurczaka w skorupce z ajwaru

Składniki:

Mięso z kurczaka w skorupce z ajwaru

 

  • 4 porcje z kurczaka
  • 3 łyżeczki ajwaru
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso z kurczaka w skorupce z ajwaru

ETAP 1:

Mięso z kurczaka w skorupce z ajwaru
Wszystkie składniki marynaty razem połączyć

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.

Ajwar wymieszać z musztardą, imbirem i czosnkiem.

ETAP 2:

Mięso z kurczaka w skorupce z ajwaru
Umyte, osuszone mięso oprószyć solą i pieprzem.

Mięso umyć, dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć solą i pieprzem

ETAP 3:

Mięso z kurczaka w skorupce z ajwaru
Mięso dokładnie obłożyć marynatą i pozostawić na kilka godzin

Mięso ze wszystkich stron obtoczyć w marynacie, włożyć do miski, szczelnie przykryć folią, odłożyć na 3-4 godziny do lodówki.

ETAP 4:

Mięso z kurczaka w skorupce z ajwaru
Przygotowane mięso włożyć do nagrzanego piekarnika

Następnie przełożyć do rękawa foliowego, ułożyć w naczyniu do pieczenia, skropić rozpuszczonym masłem, zawiązać rękaw, w folii wykałaczką zrobić kilka otworków.

Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika z funkcją góra i dół i piec około 60-70 minut.


Tagi:

danie kurczak