margarytka

margarytka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 60]

Wątróbka wieprzowa smażona z cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wątróbkę można najpierw namoczyć w mleku,wodzie lub pół na pół wodzie z mlekiem.Długość smażenia zależy od naszego upodobania czy lubimy wypieczoną czy też lekko krwistą w środku.Przed smażeniem wątróbki nie przyprawiamy tylko pod koniec smażenia.

Wątróbka wieprzowa smażona z cebulką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wątróbka wieprzowa smażona z cebulką

 

  • 300g wątróbki wieprzowej
  • 1cebula
  • mąka
  • sól,pieprz
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka wieprzowa smażona z cebulką
Wątróbkę opłukać wodą osuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym. Pokroić ją w dość szerokie plastry, obtoczyć z każdej strony w mące. Smażyć na gorącym oleju (w zależności od stopnia wysmażenia jaki chcemy osiągnąć, krwistą czy wypieczoną od 5 do 10 minut). Po obróceniu na drugą stronę wrzucić cebulkę, posolić i popieprzyć do smaku. 
Wątróbka wieprzowa smażona z cebulką
wątróbkę opłukać osuszyć papierowym ręcznikiem
Wątróbka wieprzowa smażona z cebulką
pokroić w szerokie plastry i obtoczyć w mące
Wątróbka wieprzowa smażona z cebulką
smażyć z obu stron