Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Wątróbka wieprzowa z cebulką :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo lubię podroby , a wątróbkę szczególnie. Robię smażona z cebulką – czasem z dodatkiem jabłka. Ja lubię dobrze wysmażoną,

Wątróbka wieprzowa z cebulką :

Składniki:

Wątróbka wieprzowa z cebulką :

 

  • 25 dag wątróbki
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz mielony
  • mąka

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka wieprzowa z cebulką :
Wątróbkę umyć , osuszyć, oczyścić z błonek i przekroić na dwa kawałki . Na patelni rozgrzać smalec i smażyć na nim wątróbkę z obu stron tak by była rumiana. Czas smażenia zależy od tego jaką kto lubi. Jedni wolą krwistą inni wysmażoną .Na drugiej patelni podsmażyć na oleju ( w trakcie smażenia wątróbki ), pokrojoną w piórka cebulę .Dodać do wątróbki .Zdjąć z patelni – posolić i popieprzyć. Do pozostałego na patelni tłuszczu można dodać łyżkę śmietany, 2 -3 łyżki wody- podgrzaći doprawić sos maggi w płynie.