michal1995

michal1995

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 112]

Wątróbka wieprzowa w sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

wątróbka idalnie pasuje do ziemniaków

Wątróbka wieprzowa w sosie

Składniki:

Wątróbka wieprzowa w sosie

 

  • wątróka wieprzowa-500gram
  • mąka-100gram
  • sól
  • pieprz
  • śmietana-2łyżki
  • koncentrat pomidorowy-2łyżki
  • cebula-1szt
  • bulion-500ml

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka wieprzowa w sosie
Wątróbkę umyć usunąć błonki a następnie osuszyć na papierowym ręczniku. Na miskęwysypać mąkę a następnie obtaczać wątróbkę( nie solić, sól sprawia że wątróbka zrobi się gumowata). Następnie układać na rozgrzanej patelni smażyć na brązowy kolor, usmażoną wątróbkę przełożyć do rondla i zalać bulionem, na tej samej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, całość gotować 30min po koniec dodać śmietanę oraz koncentrat, doprawić do smaku solą i pieprzem podawać z ziemniakami z wody.