aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Wątróbka wieprzowa z cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Dzisiaj miałam wielką ochotę na wątróbkę, ale wieprzową. Zrobiłam ją według przepisu mojej mamy i jak zwykle była pyszna.

Wątróbka wieprzowa z cebulą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wątróbka wieprzowa z cebulą

 

  • 500 g wątróbki wieprzowej
  • 3 cebule
  • 3 łyżki mąki
  • Przyprawa Maggi
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka wieprzowa z cebulą
Wątróbkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na plastry. Następnie plastry wątróbki układamy na desce do krojenia, przykrywamy woreczkiem (żeby nie pryskała) i lekko rozbijamy tłuczkiem. Rozbitą wątróbkę polewamy Maggi i układamy w talerzu, posypujemy czosnkiem granulowanym. Odstawiamy na bok, w tym czasie cebule siekamy i smażymy na rumiano. Usmażoną cebule zdejmujemy z patelni, gdyż będziemy smażyć na niej wątróbkę. Wątróbki otaczamy w mącę i smażymy na rozgrzanym oleju – koniecznie pod przykryciem. Gdy jedna strona jest już zrumieniona, wówczas obracamy na drugą. Wątróbkę solimy dopiero po usmażeniu. Podajemy z cebulką.
Wątróbka wieprzowa z cebulą
Wątróbkę lekko rozbijamy tłuczkiem, polewamy Maggi i posypujemy czosnkiem granulowanym.
Wątróbka wieprzowa z cebulą
Do miseczki dajemy mąkę w której obtaczamy wątróbki.
Wątróbka wieprzowa z cebulą
Wątróbki smażymy z każdej strony na gorącym oleju - pod przykryciem.
Wątróbka wieprzowa z cebulą
Wątróbkę solimy dopiero po usmażeniu. Na wierzch wykładamy cebulę.