pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Wątróbka wołowa w czerwonej cebuli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

szybki i zdrowy obiad rodem z Polski

Wątróbka wołowa w czerwonej cebuli Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wątróbka wołowa w czerwonej cebuli

 

  • wątróbka wołowa 600g
  • czerwona cebula 5
  • mleko 150ml
  • pieprz czosnkowy 1 łyżka
  • smalec 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Wątróbka wołowa w czerwonej cebuli
Wątróbkę wołową myjemy. Przekładam do miseczki i zalewam mlekiem. Delikatnie mieszam, aby mleko wszędzie dotarło. Na patelni rozgrzewam smalec. Wrzucam pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Cebulę rumienię. Wątróbkę wyjmuję z mleka. Osuszam i kroję na mniejsze kawałki. Wrzucam do przyrumienionej cebulki. Posypuję pieprzem czosnkowym. Ogień zwiększam, a zawartość patelni mieszam. Wątróbkę smażę kilka lub kilkanaście minut w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia. Wątróbkę podajemy z cebulką wraz z ziemniaczkami. Na talerzu możemy posypać solą, również solą smakową – polecam solą lnianą. Smacznego.
Wątróbka wołowa w czerwonej cebuli
Wątróbkę wołową moczona w mleko stanie się delikatniejsza w smaku
Wątróbka wołowa w czerwonej cebuli
Na patelni smażymy czerwoną cebulę pokrojoną w piórka
Wątróbka wołowa w czerwonej cebuli
Do przesmażonej cebulki dodajemy pokrojoną w kawałki wątróbkę