bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Wątróbka z cebulką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowaną wątróbkę często przyrządzam na obiad, bardzo ją lubię. Najlepiej smakuje podana z ziemniakami i ogórkami kiszonymi.

Wątróbka z cebulką

Składniki:

Wątróbka z cebulką

 

  • 0,5 kilograma wątróbki indyczej
  • 2-3 cebule
  • 1 szklanka mleka
  • Olej do smażenia
  • Mąka do obtoczenia
  • Sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Wątróbka z cebulką
Wątróbkę przekładamy do miski, zalewamy mlekiem i odstawiamy na godzinę lub dwie. Odcedzamy i osuszamy, obtaczamy w mące i smażmy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor z obydwu stron, przekładamy na talerz.

Cebulę obieramy, kroimy w plastry, smażmy na oleju po smażeniu wątróbki, powinna być szklista.

Do cebuli dodajemy wątróbkę, chwilę razem smażmy, doprawiamy do smaku solą, podajemy z ziemniakami i surówką.