Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Makaron z boczniakami i suszonymi pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ozdobny makaron kolanka w śmietankowym sosie z boczniakami i suszonymi pomidorami, to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad.

Makaron z boczniakami i suszonymi pomidorami

Składniki:

Makaron z boczniakami i suszonymi pomidorami

 

  • 200 g makaronu kolanka
  • 200 g grzybów boczniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 1/2 słoiczka suszonych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • pieprz czarny mielony
  • sól
  • masło klarowane 
  • świeża natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Makaron z boczniakami i suszonymi pomidorami

ETAP 1:

Makaron z boczniakami i suszonymi pomidorami
Boczniaki po obsmażeniu zdjąć z patelni i odstawić.

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Boczniaki oczyścić i pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła i smażyć boczniaki przez parę minut, aż się lekko przyrumienią. Zdjąć z patelni.

ETAP 2:

Makaron z boczniakami i suszonymi pomidorami
Do obsmażonej cebuli wlewać bulion i kremówkę.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle razem z rozgniecionym czosnkiem. Oprószyć mąką i chwilę smażyć na małym ogniu.

Stale mieszając wlewać bulion, a po rozprowadzeniu wlać kremówkę.

ETAP 3:

Makaron z boczniakami i suszonymi pomidorami
Do sosu dodać obsmażone boczniaki i pokrojone suszone pomidory.

Gotować, aż sos nieco zgęstnieje, dodać obsmażone boczniaki i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Sos przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem.

Chwilę pogotować po czym włożyć ugotowany makaron. Wszystko dokładnie wymieszać, a kiedy będzie gorące wykładać na talerze. Posypać świeżą natką pietruszki.

Smacznego :)