edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Wątróbka z czereśniami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Smażąc wątróbkę, w ramach eksperymentu, odebrałam jej część i przyrządziłam z czereśniami, różowym winem i rozmarynem – pycha!

Wątróbka z czereśniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wątróbka z czereśniami

 

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka z czereśniami
Czereśnie opłukać, przekroić na pół i usunąć pestki. Wątróbkę opłukać, dokładnie osuszyć, oczyścić, ponakłuwać widelcem, obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Do wątróbek dodać czereśnie i rozmaryn, podlać niewielką ilością wina. Dusić kilka minut pod przykryciem, a następnie odkryć i pozwolić aby wino odparowało. Przełożyć na talerz i posolić do smaku.
Wątróbka z czereśniami
Przygotowane wątróbki obtoczyć w mące i włożyć na rozgrzany olej.
Wątróbka z czereśniami
Wątróbki obsmażyć z obu stron na rumiano.
Wątróbka z czereśniami
Dodać przekrojone na pół wypestkowane czereśnie i rozmaryn.
Wątróbka z czereśniami
Podlać winem i najpierw poddusić, a następnie odparować sos do zgęstnienia.