pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Wątróbka z dzika smażona z antonówkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

wątróbka z dzika smażona z jesienną odmiana jabłek - antonówkami

Wątróbka z dzika smażona z antonówkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wątróbka z dzika smażona z antonówkami

 

  • wątróbka 40 dag
  • cebula 2
  • jabłka 2
  • majeranek do smaku
  • sól do smaku
  • papryka ostra mielona 2 szczypty
  • pieprz ziołowy 2 szczypty
  • smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

Wątróbka z dzika smażona z antonówkami
Wątróbkę z dzika kroimy w paski. Na patelnię z gorącym smalcem (1 łyżka) wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Solimy do smaku i smażymy. Gdy zrobi się miękka dodajemy kawałki antonówek. Mieszamy i patelnię przykrywamy. Dusimy kilka minut, aż jabłka zmiękną. Z grubsza rozduszamy je widelcem. Zawartość patelni rozgarniamy robiąc miejsce na wątróbkę, którą wrzucamy (w razie potrzeby dodajemy jeszcze smalcu). Wątróbkę przyprawiamy pieprzem ziołowym. Zwiększamy ogień i obsmażamy z dwóch stron (pamiętajmy o jabłku i cebuli i też je od czasu do czasu mieszamy). Następnie zawartość patelni mieszamy ze sobą. Dosypujemy majeranek i uzupełniamy smaki papryką ostrą i ewentualnie solą. Przykrywamy patelnię i dusimy na małym ogniu kilka minut. Ja celowałem w wątróbkę soczystą, osoby które lubią bardziej wysuszoną powinny odpowiednio zwiększyć czas duszenia. Podałem z ziemniaczkami. Smacznego.
Wątróbka z dzika smażona z antonówkami
Wątróbkę z dzika kroimy w paski odpowiedniej wielkości
Wątróbka z dzika smażona z antonówkami
Do smażącej się cebuli dodajemy kawałki jabłek
Wątróbka z dzika smażona z antonówkami
Następnie dodajemy wątróbkę i przyprawiamy pieprzem ziołowym
Wątróbka z dzika smażona z antonówkami
Całość dusimy pod przykryciem pożądaną ilość czasu