Sposób przygotowania:
Wątróbka z dzika smażona z antonówkami
Wątróbkę z dzika kroimy w paski. Na patelnię z gorącym smalcem (1 łyżka) wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Solimy do smaku i smażymy. Gdy zrobi się miękka dodajemy kawałki antonówek. Mieszamy i patelnię przykrywamy. Dusimy kilka minut, aż jabłka zmiękną. Z grubsza rozduszamy je widelcem. Zawartość patelni rozgarniamy robiąc miejsce na wątróbkę, którą wrzucamy (w razie potrzeby dodajemy jeszcze smalcu). Wątróbkę przyprawiamy pieprzem ziołowym. Zwiększamy ogień i obsmażamy z dwóch stron (pamiętajmy o jabłku i cebuli i też je od czasu do czasu mieszamy). Następnie zawartość patelni mieszamy ze sobą. Dosypujemy majeranek i uzupełniamy smaki papryką ostrą i ewentualnie solą. Przykrywamy patelnię i dusimy na małym ogniu kilka minut. Ja celowałem w wątróbkę soczystą, osoby które lubią bardziej wysuszoną powinny odpowiednio zwiększyć czas duszenia. Podałem z ziemniaczkami. Smacznego.