Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Wątróbka z kurczaka duszona z gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podawać z białym pieczywem lub frytkami.

Wątróbka z kurczaka duszona z gruszkami

Składniki:

Wątróbka z kurczaka duszona z gruszkami

 

  • 75 dag gruszek (półtwardych),
  • 25 dag wątróbki z kurczaka,
  • 1 duża cebula,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Wątróbka z kurczaka duszona z gruszkami
Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Wątróbkę opłukać, namoczyć na 45 min. w mleku. Osączyć i osuszyć. Usunąć błonkę. Obtoczyć w mące. W rondlu rozgrzać masło. Obsmażyć na nim wątróbkę z obu stron przez ok. 4 min. Dodać cebulę. Smażyć nadal, do jej zeszklenia. Posypać majerankiem. Doprawić solą i pieprzem. Wrzucić gruszki. Dusić na małym ogniu do miękkości.