jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Quiche mięsno – ziemniaczane

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smak mięsa fajnie zaostrza dodany koncentrat oraz przyprawy. W efekcie nadzienie super komponuje się z delikatnymi ziemniakami oraz kruchym ciastem.

Quiche  mięsno – ziemniaczane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Quiche mięsno – ziemniaczane

CIASTO:

NADZIENIE:

  • 500 gram mięsa mielonego z indyka,
  • 3- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 cebula,
  • Ok 80 dag boczku wędzonego,
  • 1 jajko,
  • Sól, pieprz, papryka do smaku,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Olej,
  • Około 4-6 ziemniaki

DODATKOWO:

Sposób przygotowania:

Quiche mięsno – ziemniaczane

ETAP 1

Quiche  mięsno – ziemniaczane
składniki ciasta umieszczamy na stolnicy

CIASTO:Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta i zagniatamy je.

ETAP 2

Quiche  mięsno – ziemniaczane
gotowe ciasto schładzamy

Gotowe ciasto formujemy w kulkę i schładzamy około 40 minut w lodówce.
Między czasie przygotowujemy składniki nadzienia.

ETAP 3

Quiche  mięsno – ziemniaczane
na boczku przysmażamy mięso

NADZIENIE; Ziemniaki gotujemy na półmiękko w lekko osolonej wodzie. Gotowe odcedzamy i studzimy.
Boczek kroimy w kostkę i przysmażamy na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany rozmaryn. Całość chwilkę razem smażymy, po czym dodajemy mięso mielone. Gdy mięso się przysmaży do nadzienia dodajemy koncentrat. Mięso smażymy jeszcze chwilę do zredukowania płynu, doprawiając je do smaku. Gotowe nadzienie zdejmujemy z ognia i studzimy. Przestudzone łączymy z jajkiem.

ETAP 4

Quiche  mięsno – ziemniaczane
na ciasto wykładamy przygotowane mięso

Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 3-4 mm, wykonując okrąg o średnicy około 38cm. Ciasto przekładamy do przygotowanej tortownicy. Na dno ciasta wykładamy przygotowane mielone mięso.

ETAP 5

Quiche  mięsno – ziemniaczane
na mięso wykładamy ziemniaki

Następnie ziemniaki kroimy w plasterki i wykładamy je na mięso. Pozostawione brzegi ciasta zawijamy do środka , delikatnie je dociskając do nadzienia. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i oprószamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
Quiche wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 45-50 minut w 180°C do zrumienienia.