Sposób przygotowania:
Quiche mięsno – ziemniaczaneETAP 1
CIASTO:Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta i zagniatamy je.
ETAP 2
Gotowe ciasto formujemy w kulkę i schładzamy około 40 minut w lodówce.
Między czasie przygotowujemy składniki nadzienia.
ETAP 3
NADZIENIE; Ziemniaki gotujemy na półmiękko w lekko osolonej wodzie. Gotowe odcedzamy i studzimy.
Boczek kroimy w kostkę i przysmażamy na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany rozmaryn. Całość chwilkę razem smażymy, po czym dodajemy mięso mielone. Gdy mięso się przysmaży do nadzienia dodajemy koncentrat. Mięso smażymy jeszcze chwilę do zredukowania płynu, doprawiając je do smaku. Gotowe nadzienie zdejmujemy z ognia i studzimy. Przestudzone łączymy z jajkiem.
ETAP 4
Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 3-4 mm, wykonując okrąg o średnicy około 38cm. Ciasto przekładamy do przygotowanej tortownicy. Na dno ciasta wykładamy przygotowane mielone mięso.
ETAP 5
Następnie ziemniaki kroimy w plasterki i wykładamy je na mięso. Pozostawione brzegi ciasta zawijamy do środka , delikatnie je dociskając do nadzienia. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i oprószamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
Quiche wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 45-50 minut w 180°C do zrumienienia.
SylaUla