Sposób przygotowania:
Wieprzowo- drobiowy pasztet ze śliwką
Łopatkę i pierś z kurczaka oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego, studzimy. W powstałym wywarze gotujemy obraną i pokrojoną na średnie słupki marchewkę i pietruszkę, studzimy. Wywar przecedzamy przez sito. Boczek kroimy w średnią kostkę, podsmażamy na rozgrzanej patelni. Gdy wytopi się z niego nieco tłuszczu, dodajemy obraną i pokrojoną w pióra lub kostkę cebulę, a następnie oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze kawałki wątróbkę. Smażymy razem na średnim ogniu około 7 minut, studzimy. Czerstwe bułki zalewamy letnią wodą, a gdy namiękną, odciskamy z nadmiaru wody. Mięso, cebulę, ugotowane warzywa i odciśniętą bułkę mielimy razem co najmniej dwukrotnie. Dodajemy obrany i starty na drobnych oczkach imbir. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dorzucamy pokrojone w kostkę śliwki, dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do średnich keksówek wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą. Pieczemy około 80 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy na zimno.