Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Wątróbkowa ,, międzynarodówka ,,:

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Wątróbka drobiowa to takie danie co to objawia się w wielu smakach - dziś dodałam do niej Relish cebulowo-jabłkowy .

Wątróbkowa ,, międzynarodówka ,,:

Składniki:

Wątróbkowa ,, międzynarodówka ,,:

 

  • 60 dag wątróbek drobiowych
  • 2 duże cebule cukrowe
  • 1 szklanka utartych na tarce jarzynowej ( ostrza na mizerię ) jabłek
  • olej z pestek winogron
  • 2 łyżki masła
  • Delikat do doprawiania
  • 2 łyżeczki ,,Sosu chili czosnkowego ,,
  • sos sojowy do smaku ( minimum 3 łyżki )
  • cukier brązowy ( ok 4-5 łyzeczek )
  • przyprawa ,, Czerwona czubrica " ( lub cząber z majerankiem ) do smaku
  • pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
  • 3/4 szklanki pokruszonych orzechów włoskich + kilka połówek do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Wątróbkowa ,, międzynarodówka ,,:
Wątróbkę oczyścić , osuszyć . Posypać Delikatem ( od 2 łyżki ) , pieprzem ( ok 2 łyżeczek ) i czubricą ( ok 2 łyżki ).W głębokiej patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i smażyć na nim wątróbki na rumiano ( ostrożnie mieszać drewnianą łopatką by nie pryskało tłuszczem ). W woku rozgrzać 3 łyżki oleju i wrzucić pokrojone w grube ,, piórka ,, cebule. Posypać cebulę 2 łyżeczkami cukru i smażyć ją tak by zmiękła , a przy okazji pokryła karmelem . Dołożyć jabłka . Smażyć przez 3 minuty mieszając .Dodać sos chili czosnkowy , sos sojowy , do smaku cukier, pieprz , czubricę . Relish ma być ostry- lekko kwaśny z nutką słodyczy . Dołożyć Relish , orzechy i masło do wątróbki . Wymieszać .Przykryć i dusić na małym gazie przez 5 minut. Doprawić ostatecznie do smaku . Podawać wg upodobania z ryżem , ziemniakami puree ( ja zrobiłam tzw. Mashed Potatoes czyli jak mówią moje wnuki ,,maszowane " - puree ziemniaczane z dużą ilością słodkiej śmietanki i roztopionego masła - są bardzo kremowe ) udekorowane połówkami orzechów włoskich .