Sposób przygotowania:
Wątróbkowa ,, międzynarodówka ,,:
Wątróbkę oczyścić , osuszyć . Posypać Delikatem ( od 2 łyżki ) , pieprzem ( ok 2 łyżeczek ) i czubricą ( ok 2 łyżki ).W głębokiej patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i smażyć na nim wątróbki na rumiano ( ostrożnie mieszać drewnianą łopatką by nie pryskało tłuszczem ). W woku rozgrzać 3 łyżki oleju i wrzucić pokrojone w grube ,, piórka ,, cebule. Posypać cebulę 2 łyżeczkami cukru i smażyć ją tak by zmiękła , a przy okazji pokryła karmelem . Dołożyć jabłka . Smażyć przez 3 minuty mieszając .Dodać sos chili czosnkowy , sos sojowy , do smaku cukier, pieprz , czubricę . Relish ma być ostry- lekko kwaśny z nutką słodyczy . Dołożyć Relish , orzechy i masło do wątróbki . Wymieszać .Przykryć i dusić na małym gazie przez 5 minut. Doprawić ostatecznie do smaku . Podawać wg upodobania z ryżem , ziemniakami puree ( ja zrobiłam tzw. Mashed Potatoes czyli jak mówią moje wnuki ,,maszowane " - puree ziemniaczane z dużą ilością słodkiej śmietanki i roztopionego masła - są bardzo kremowe ) udekorowane połówkami orzechów włoskich .
jaNina
elzbieta8960