SUPERPRZEPIS

Ważone ciasto ze śliwkami

  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Ważone ciasto ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Przypadkiem natknęłam się na przepis ze strony Ewy Wachowicz i zaintrygował mnie, bo składniki ważymy. Zamiast skórki cytrynowej dałam mieloną wanilię i margarynę co zmieniło nieco kolor ciasta i oczywiście smak. Ale ciasto jest wilgotne i smaczne.

Składniki:

Ważone ciasto ze śliwkami

 

  • 6 jajek
  • cukier ( tyle ile ważą jajka )
  • mąka pszenna ( tyle ile ważą jajka )
  • margaryna ( tyle ile ważą jajka )
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonej wanilii
  • śliwki ( tyle aby zakryły ciasto )
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Ważone ciasto ze śliwkami
Na samym początku trzeba zważyć jajka w całości. Potem o takiej wadze jak były jajka należy odważyć osobno mąkę, cukier i miękką margarynę. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę utrzeć z cukrem i wanilią potem dodawać po jednym jajku cały czas ucierając. Następnie porcjami dodawać mąkę aż wszystko wmiksujemy. Formę do ciasta o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy a na wierzch ułożyć połówki śliwek skórką do dołu. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ciasto przez 50 minut ( do suchego patyczka ). Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
Ważone ciasto ze śliwkami
Etap 1 utrzeć margarynę z cukrem i wanilią
Ważone ciasto ze śliwkami
Etap 2 potem dodajemy jajka i mąkę i miksujemy
Ważone ciasto ze śliwkami
Etap 3 ciasto wykładamy do przygotowanej formy
Ważone ciasto ze śliwkami
Etap 4 na ciasto kładziemy połówki śliwek