iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Wędlinka z szynkowara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kolejna moja wędlinka do chleba z mojej winy troszkę się źle kroiła w plastry, ale w smaku bardzo dobra.

Wędlinka z szynkowara

Składniki:

Wędlinka z szynkowara

 

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 60 dag mięsa mielonego mieszanego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • pieprz czarny około 1/4 łyżeczki
  • sól około 1-1.5 łyżeczki
  • 3 łyżeczki musztardy

Sposób przygotowania:

Wędlinka z szynkowara
Polędwiczkę przeciąć na pół i posmarować musztardą, następnie zostawić na 2-3 godziny w lodówce. Do mięsa mielonego dodać drobno posiekany czosnek i przyprawy dolać 1/2 szklanki zimnej wody i dokładnie wymieszać po wymieszaniu mięso najlepiej spróbować czy jest dobrze doprawione na słoność bo na ostrość na pewno jest wystarczające. Mięso rozłożyć na foli spożywczej i ułożyć na nim polędwiczki tylko tak, aby pomiędzy nimi było mięso mielone, całość przy pomocy foli zwinąć jak roladę, folię zawinąć po bokach i ostrożnie umieścić w szynkowrze. Zagotować wodę w dużym garnku i umieścić w nim szynkowar, następnie zmniejszyć płomień i tak gotować około 50 min. Po ugotowaniu wystudzić i zostawić w lodówce na 12 godzin. Ja źle umieściłam polędwiczki i w miejscach gdzie nie było pomiędzy nimi mięsa mielonego to w trakcie krojenia rozwalały się plasterki, ale przecięłam całość na pół rozdzielając polędwiczki i było ok.