iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Książka Kucharska: Smaczne mięsa na Boże Narodzenie

Wędzona kaczka

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kaczka jest bardzo smaczna choć wymaga troszkę pracy i cierpliwości.

Wędzona kaczka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wędzona kaczka

 

  • Kaczka średniej wielkości około 2kg (moja dzika)
  • Marynata:
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki soli peklowej
  • 2 litry wody przegotowanej
  • Przyprawa ziołowa:
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka mielonego jałowca

 

Sposób przygotowania:

Wędzona kaczka
Zagotować wodę z ziarnami pieprzu i ziela angielskiego, wymieszać z solą i wystudzić do zimnej marynaty włożyć mięso kaczki( w całości), przykryć i odstawić do lodówki na 2-3 dni. Po tym czasie wyjąć mięso z marynaty, delikatnie osuszyć i dokładnie natrzeć z ziołami, zaczepić za kuperki i wędzić dość długo w ciepłym dymie. Podawać na zimno z dodatkiem chrzanu. Oczywiście w towarzystwie kaczki możemy uwędzić szyneczkę lub kurczaka, wcześniej marynować mięso w tej samej marynacie co kaczkę.
Wędzona kaczka
Delikatnie osuszone mięso z marynaty natrzeć ziołami
Wędzona kaczka
Mięso najlepiej z piersi pokroić razem ze skórką
Wędzona kaczka
Etap 3