Sposób przygotowania:
Wędzona kaczka
Zagotować wodę z ziarnami pieprzu i ziela angielskiego, wymieszać z solą i wystudzić do zimnej marynaty włożyć mięso kaczki( w całości), przykryć i odstawić do lodówki na 2-3 dni. Po tym czasie wyjąć mięso z marynaty, delikatnie osuszyć i dokładnie natrzeć z ziołami, zaczepić za kuperki i wędzić dość długo w ciepłym dymie. Podawać na zimno z dodatkiem chrzanu. Oczywiście w towarzystwie kaczki możemy uwędzić szyneczkę lub kurczaka, wcześniej marynować mięso w tej samej marynacie co kaczkę.
![Wędzona kaczka Wędzona kaczka](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/wedzona-kaczka-154179.jpg)
![Wędzona kaczka Wędzona kaczka](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/wedzona-kaczka-154180.jpg)
![Wędzona kaczka Wędzona kaczka](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/wedzona-kaczka-154181.jpg)