Wędzona kiełbasa z indka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zachęcam do spróbowania.....

Wędzona kiełbasa z indka

Składniki:

Wędzona kiełbasa z indka

 

  • 1 kg filet z indyka,
  • 1 kg mięso z udźca indyczego,
  • 20 g peklosól,
  • 200 ml woda,
  • jelita naturalne,
  • do smaku czosnek granulowany Prymat,
  • do smaku pieprz czarny mielony Prymat,
  • do smaku przyprawa do Indyka

 

Sposób przygotowania:

Wędzona kiełbasa z indka
Najpierw fileta zmielić maszynką o jak najgrubszym sice. Mięso z udźca zmielić maszynką o drobnym sicie, Mięsa wymieszać ze sobą i peklosolą. Odstawić na dobę do lodówki. Następnie dodać wodę, przyprawy do smaku i przyprawę do indyka. Dokładnie wyrobić masę, nadziewać nią jelita formując kiełbasy o długości ok. 30 cm. Każdą złożyć na pół, powiesić na drewnianym drążku. Po 3 godzinach wędzić w zimnym dymie wędzarniczym przez 1,5 - 2 godzin.