Sposób przygotowania:
Wegańska pizza z pomidorem oraz porem i dynią
Do drożdży i potartej na tarce dyni wlewamy pół szklanki ciepłej wody, wsypujemy przesianą mąkę oraz dodajemy sól i cukier. Wszystko razem dobrze wyrabiamy, pod koniec wyrabiania wlewamy dwie łyżki oleju słonecznikowego i dalej wyrabiamy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie możemy dosypać troszkę więcej mąki. Kiedy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję i wygląd, wałkujemy je i przekładamy do wysmarowanej olejem formy. Stawiamy w ciepłym miejscu i czekamy, aż wyrośnie. Teraz układamy pomidor pokrojony w plastry i posypujemy pokrojonym porem. Możemy jeszcze posypać szczyptą soli. Pieczemy na złoty kolor( ok. godziny) i podajemy z ketchupem. Ciasto jest chrupiące i dzięki zawartości dyni ma piękną barwę.