p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Wegańska zupa pieczarkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wegańska zupa pieczarkowa z kartoflami i kaszą kukurydzianą

Wegańska zupa pieczarkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wegańska zupa pieczarkowa

 

  • 40 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 bulion grzybowy
  • słodka i ostra, cebula, czosnek, pieprz czarny, kminek, rozmaryn, pietruszka, szczypiorek, seler i lubczyk)
  • 3 kartofle
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki kaszy kukurydzianej
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • 200 mleczka kokosowego
  • siekany koperek

Sposób przygotowania:

Wegańska zupa pieczarkowa
Rozgrzewamy na głębokiej patelni oliwę,wsypujemy umyte i pokrojone w plastry pieczarki, wraz z pokrojoną w kostkę cebulką i dusimy pod przykryciem. Dodajemy pokrojone w kostkę kartofle, lekko doprawiamy solą, wlewamy 1 litr bulionu warzywnego, oraz kostkę bulion grzybowy i dusimy dalej. Dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę (ja skorzystałam z mrożonej),1 łyżkę przyprawy do zup składającej się z suszonych warzyw oraz przypraw i 2 łyżki kaszy kukurydzianej, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Gdy zupa jest gotowa wlewamy mleczko kokosowe, doprowadzamy do wrzenia, już nie gotujemy. Zupę rozlewamy do talerzy i posypujemy siekanym koperkiem.
Wegańska zupa pieczarkowa
wsypujemy umyte i pokrojone w plastry pieczarki, wraz z pokrojoną w kostkę cebulką
Wegańska zupa pieczarkowa
Dodajemy pokrojone w kostkę kartofle, lekko doprawiamy solą
Wegańska zupa pieczarkowa
do zupy dodajemy również 2 łyżki kaszy kukurydzianej
Wegańska zupa pieczarkowa
Gdy zupa jest gotowa dodajemy mleczko kokosowe, nie gotujemy