femme0fatale

femme0fatale

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 89]

Jarskie zapiekanki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jarskie zapiekanki to szybki i smaczny pomysł na kolację dla osób nie lubiących mięsiwa. Proste w przygotowaniu , tak więc nawet nieco starsze dzieci mogą je przyrządzać.

Jarskie zapiekanki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jarskie zapiekanki

 

  • 1 duża bułka pszenna
  • 6 dużych pieczarek
  • około 150 g sera żółtego
  • 1 mała cebulka
  • olej do smażenia
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Jarskie zapiekanki
Pieczarki umyj i obierz, po odkrawaj również końcówki ogonków. Następnie pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulkę obierz i bardzo drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmażaj na nim cebulkę na złoty kolor. Gdy cebulka się zrumieni dodaj do niej starte pieczarki. Po upływie chwili pieczarki przypraw pieprzem i odrobiną soli. Bułkę pokrój na około 5 - 6 kawałków. Ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Na każdym kawałku bułeczki połóż podsmażone pieczarki,a następnie posyp żółtym serem. Bułeczki zapiekaj 15 - 20 minut, aż ser się roztopi.
Jarskie zapiekanki
Pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Jarskie zapiekanki
Posiekaną cebulkę podsmażaj na oleju na złoty kolor.
Jarskie zapiekanki
Do cebuli dodaj starte pieczarki i smaż razem.
Jarskie zapiekanki
Bułki zapiekaj do momentu, aż rozpuści się ser.

Tagi:

sery ser