Sposób przygotowania:
Wegetariańska zupa jarzynowa
Zagotować 2 litry wody. Marchewkę, ziemniaka, pietruszkę oraz trzon brokuła obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Pokrojone warzywa wrzucić na wrzątek i na średnim ogniu gotować 5 minut pod przykryciem. Pora pokroić w półplastry, różyczki brokuła pociąć na mniejsze kawałki, a cebulę drobno pokroić. Do wywaru dodać kolejną partię warzyw i wsypać przyprawę uniwersalną. Gotować 5 minut. Listki kapusty pekińskiej posiekać drobno i dodać do wywaru. Całość gotować do miękkości wszystkich warzyw (przede wszystkim ziemniaka i marchewki). W osobnej miseczce wymieszać mąkę i śmietanę, dodać szczyptę soli. Następnie do miseczki wlać dwie chochle wywaru (najlepiej bez warzyw), wszystko dokładnie wymieszać trzepaczką, tak aby nie było grud z mąki. Powstały w ten sposób zagęstnik przekładamy do wywaru i dokładnie mieszamy. I tak powstaje pyszna zupka. Doprawić solą i pieprzem i można wcinać.