danijjel

danijjel

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Wegetariańska zupa jarzynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna i bezmięsna zupka jarzynowa z moimi ulubionymi warzywami.

Wegetariańska zupa jarzynowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wegetariańska zupa jarzynowa

 

  • 1 ziemniak
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 2 listki kapusty pekińskiej
  • 5 cm kawałek pora
  • 5-6 różyczek brokuła
  • 10 cm trzon brokuła
  • 1/2 cebuli
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej (Kucharek, Warzywko itp.)
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Wegetariańska zupa jarzynowa
Zagotować 2 litry wody. Marchewkę, ziemniaka, pietruszkę oraz trzon brokuła obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Pokrojone warzywa wrzucić na wrzątek i na średnim ogniu gotować 5 minut pod przykryciem. Pora pokroić w półplastry, różyczki brokuła pociąć na mniejsze kawałki, a cebulę drobno pokroić. Do wywaru dodać kolejną partię warzyw i wsypać przyprawę uniwersalną. Gotować 5 minut. Listki kapusty pekińskiej posiekać drobno i dodać do wywaru. Całość gotować do miękkości wszystkich warzyw (przede wszystkim ziemniaka i marchewki). W osobnej miseczce wymieszać mąkę i śmietanę, dodać szczyptę soli. Następnie do miseczki wlać dwie chochle wywaru (najlepiej bez warzyw), wszystko dokładnie wymieszać trzepaczką, tak aby nie było grud z mąki. Powstały w ten sposób zagęstnik przekładamy do wywaru i dokładnie mieszamy. I tak powstaje pyszna zupka. Doprawić solą i pieprzem i można wcinać.
Wegetariańska zupa jarzynowa
Marchewkę, ziemniaka, pietruszkę oraz trzon brokuła obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Pokrojone warzywa wrzucić na wrzątek i na średnim ogniu gotować 10 minut pod przykryciem.
Wegetariańska zupa jarzynowa
Pora pokroić w półplastry, różyczki brokuła pociąć na mniejsze kawałki, a cebulę drobno pokroić. Do wywaru dodać kolejną partię warzyw i wsypać przyprawę uniwersalną.
Wegetariańska zupa jarzynowa
W osobnej miseczce wymieszać mąkę i śmietanę, dodać szczyptę soli. Następnie do miseczki wlać dwie chochle wywaru (najlepiej bez warzyw), wszystko dokładnie wymieszać trzepaczką, tak aby nie było grud z mąki.
Wegetariańska zupa jarzynowa
Powstały w ten sposób zagęstnik przekładamy do wywaru i dokładnie mieszamy. I tak powstaje pyszna zupka.

Tagi:

przyprawy