Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 769]

Węgierska ryba

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wyśmienity smak, na taką rybkę skusi się każdy, można ją podać, jako danie wigilijne, danie na różne uroczystość. Idealna jako zimna przekąska lub ciepłe danie obiadowe.

Węgierska ryba

Składniki:

Węgierska ryba

 

 

  • 1 szt. cebuli
  • 1 kg fileta rybnego
  • 300 g papryki konserwowej
  • 5 szt. ogórków konserwowych
  • Olej do smażenia
  • 1 szk. wody
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Węgierska ryba

I

Węgierska Ryba
Przygotowanie ryby oraz przygotowanie ciasta do panierowania ryby.

1. Rybę kroję na mniejsze kawałki, posypuję solą.
2. Wsypuję mąkę, sól do miski, wbijam jajko, następnie wlewam stopniowo mleko, cały czas mieszam, żeby nie powstały mi grudki.
3. Kawałki ryby panieruję w cieście i smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony.

II

Węgierska Ryba
Przygotowanie warzyw do przygotowania sosu warzywnego.

4. Na drugiej patelni smażę na rozgrzanym oleju obraną, drobno pokrojoną cebulę. Do cebuli dodaję pokrojoną w paseczki paprykę oraz pokrojone w pół plasterki ogórki. Warzywa podlewam wodą, dodaję ocet, cukier, sól, ketchup oraz koncentrat pomidorowy i gotuję około 10 minut.

III

5. Rybę z warzywnym sosem układam w naczyniu warstwami, sos, ryba, sos ryba, sos.
6. Danie gotowe, podajemy na zimno lub jako danie obiadowe na ciepło.
7. Smacznego.