Sposób przygotowania:
Pulpety z łopatki wieprzowej w sosie grzybowym
W garnku zagotować wodę, dodać ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową, wsypać zmielone suszone podgrzybki, gotować 35 minut na średnim ogniu przy uchylonej pokrywce.
Świeże mielone mięso łopatki wieprzowej w misce dokładnie wymieszać na kleistą masę z kucharkiem, jajkami, rozdrobnioną w rozdrabniaczu cebulą, pieprzem mielonym bułkami moczonymi w wodzie i z wody odciśniętymi, kaszą manną.
Formować zwilżonymi dłońmi nie duże pulpety, obtaczać je w mące pszennej (mąkę mam w woreczku i nie sypie się na blat) z każdej strony.
Wkładać pulpety do wywaru grzybowego, po wypłynięciu na wierzch gotować z 30 minut na mniejszym ogniu.
Wymieszać z mąką śmietanę, mleko i wlać do wywaru, gotować mieszając do zagęszczenia sosu.
Na koniec dodać koperek, miałam zamrożony, wymieszać, podawać z kaszą, makaronem, ziemniakami i surówką jaką się lubi.
Świeże mielone mięso łopatki wieprzowej w misce dokładnie wymieszać na kleistą masę z kucharkiem, jajkami, rozdrobnioną w rozdrabniaczu cebulą, pieprzem mielonym bułkami moczonymi w wodzie i z wody odciśniętymi, kaszą manną.
Formować zwilżonymi dłońmi nie duże pulpety, obtaczać je w mące pszennej (mąkę mam w woreczku i nie sypie się na blat) z każdej strony.
Wkładać pulpety do wywaru grzybowego, po wypłynięciu na wierzch gotować z 30 minut na mniejszym ogniu.
Wymieszać z mąką śmietanę, mleko i wlać do wywaru, gotować mieszając do zagęszczenia sosu.
Na koniec dodać koperek, miałam zamrożony, wymieszać, podawać z kaszą, makaronem, ziemniakami i surówką jaką się lubi.