ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Pulpety z łopatki wieprzowej w sosie grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zawsze mam zmielone podgrzybki suszone w słoikach z liściem laurowym (chroni przed ewentualnymi robaczkami). Są doskonałym dodatkiem do sosów, zup, bigosu, czy innych potraw, pulpety są smaczne w tym sosie.

Pulpety z łopatki wieprzowej w sosie grzybowym Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Pulpety z łopatki wieprzowej w sosie grzybowym

 

 

  • mielona łopatka 70 dag,
  • jajka 2 sztuki "M",
  • kucharek 2 łyżki,
  • pieprz mielony 2 łyżeczki,
  • cebula rozdrobniona 1 sztuka średnia,
  • bułka pszenna 2 sztuki,
  • kasza manna 4 łyżki,
  • mąka pszenna do obtaczania - ile potrzeba

 

Sposób przygotowania:

Pulpety z łopatki wieprzowej w sosie grzybowym
W garnku zagotować wodę, dodać ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową, wsypać zmielone suszone podgrzybki, gotować 35 minut na średnim ogniu przy uchylonej pokrywce.

Świeże mielone mięso łopatki wieprzowej w misce dokładnie wymieszać na kleistą masę z kucharkiem, jajkami, rozdrobnioną w rozdrabniaczu cebulą, pieprzem mielonym bułkami moczonymi w wodzie i z wody odciśniętymi, kaszą manną.

Formować zwilżonymi dłońmi nie duże pulpety, obtaczać je w mące pszennej (mąkę mam w woreczku i nie sypie się na blat) z każdej strony.

Wkładać pulpety do wywaru grzybowego, po wypłynięciu na wierzch gotować z 30 minut na mniejszym ogniu.

Wymieszać z mąką śmietanę, mleko i wlać do wywaru, gotować mieszając do zagęszczenia sosu.

Na koniec dodać koperek, miałam zamrożony, wymieszać, podawać z kaszą, makaronem, ziemniakami i surówką jaką się lubi.
Pulpety z łopatki wieprzowej w sosie grzybowym.
Zmielone suszone grzyby są idealne do wielu potraw.
Pulpety z łopatki wieprzowej w sosie grzybowym.
Cebula rozdrobniona jest bardziej soczysta do takich pulpetów.
Pulpety z łopatki wieprzowej w sosie grzybowym.
Mąke wsypać do woreczka, ten sposób nie sy[pie się na blaci
Pulpety z łopatki wieprzowej w sosie grzybowym.
Pulpety gotować po wypłynięciu na mniejszym ogniu.
Pulpety z łopatki wieprzowej w sosie grzybowym.
Pulpety z łopatki wieprzowej w sosie grzybowym.
Pulpety z łopatki wieprzowej w sosie grzybowym.
Pulpety z łopatki wieprzowej w sosie grzybowym.
Pulpety z łopatki wieprzowej w sosie grzybowym.