Sposób przygotowania:
Węgierski chłodnik z brzoskwińAby przygotować węgierski chłodnik z brzoskwiń postępuj wg. przepisu:
W rondelku, zagotuj 2 szklanki wody z dodatkiem brązowego cukru. Po zagotowaniu zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Odłóż 3 brzoskwinie, umieścić je w dużej misce, polewając 2 łyżkami soku z cytryny i posypując 1/3 szklanki cukru pudru. Wstaw do lodówki. Z pozostałych 5 brzoskwiń zrób puree, dodaj skórkę z cytryny, 3 łyżki soku z cytryny, uprzednio schłodzony syrop cukrowy, chłodzone wino, cynamon, gałkę muszkatołową, sól i brandy. Wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj odłożone wcześniej, i pokrojone w grubą kostkę 3 brzoskwinie oraz śmietanę. Zanim podasz ten smaczny chłodnik, przechowuj go 2 godziny w lodówce. Przed podaniem udekoruj cząstkami brzoskwiń, kleksem bitej śmietany i listkiem mięty. Całkowity czas przygotowania wynosi 40 min.