Dark Chocolate

Dark Chocolate

Starszy Kucharz
[Przepisów: 49]

Węgierski chłodnik z brzoskwiń

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mam nadzieję, że każdy miłośnik klasycznego chłodnika przekona się do mojeo przepisu

Węgierski chłodnik z brzoskwiń

Składniki:

Węgierski chłodnik z brzoskwiń

 

  • Składniki (na 6 porcji):

 

  • dojrzałych brzoskwiń (obrane, bez pestek i pokrojone na połówki. Mogę też być brzoskwinie z puszki)
  • 2 szklanki brązowego cukru
  • 2 szklanki wody
  • 5 łyżek świeżego soku z cytryny
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • Starta skórka z 1 cytryny
  • 1 l. półsłodkiego białego wina
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/8 łyżeczki soli
  • ¼ szklanki morelowej lub brzoskwiniowej brandy
  • 1 szklanka słodkiej lub bitej śmietany

 

Sposób przygotowania:

Węgierski chłodnik z brzoskwiń

Aby przygotować węgierski chłodnik z brzoskwiń postępuj wg. przepisu:

W rondelku, zagotuj  2 szklanki wody z dodatkiem brązowego cukru. Po zagotowaniu zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Odłóż 3 brzoskwinie, umieścić je w dużej misce, polewając 2 łyżkami soku z cytryny i posypując 1/3 szklanki cukru pudru. Wstaw do lodówki. Z pozostałych 5 brzoskwiń zrób puree, dodaj skórkę z cytryny, 3 łyżki soku z cytryny, uprzednio schłodzony syrop cukrowy, chłodzone wino, cynamon, gałkę muszkatołową, sól i brandy. Wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj odłożone wcześniej, i pokrojone w grubą kostkę 3 brzoskwinie oraz śmietanę. Zanim podasz ten smaczny chłodnik, przechowuj go 2 godziny w lodówce. Przed podaniem udekoruj cząstkami brzoskwiń, kleksem bitej śmietany i listkiem mięty. Całkowity czas przygotowania wynosi 40 min.


Tagi:

beza bezy