Zsa Zsa

Zsa Zsa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

węgierski kurczak w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Danie na wzór węgierskiego Kuchenkirche, czyli kurczak sos paprykowo pomidorowy i specyficzne kluseczki

węgierski kurczak w sosie pomidorowym

Składniki:

węgierski kurczak w sosie pomidorowym

 

  • 5 udek ("pałek") z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 kartonika przecieru pomidorowego (oczywiście najlepszy byłby domowy ;)
  • 1/2 dużej śmietany 18%
  • 2 większe ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • pieprz, sól
  • papryka słodka w proszku
  • woda

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

węgierski kurczak w sosie pomidorowym
Do garnka lub szerokiego rondla wlewamy szklankę wody.Udka obieramy ze skóry następnie wrzucamy do garnka z wodą, dusimy na średnim ogniu około 15 minut. Jeżeli wywar za bardzo odparował ponownie dodajemy wody, dodajemy paprykę w proszku. Dusimy kolejne 20 minut, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, dusimy to razem 5 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, podsmażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz śmietanę. Dusimy kolejne 15-20 minut, w między czasie przygotowujemy lane kluski, które na koniec dodajemy do garnka. Dodać dla smaku soli i pieprzu, gotowe ! :)