paulinka22

paulinka22

Starszy Kucharz
[Przepisów: 62]

Węgierskie parówki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Parówki można podawać z ugotowanym ryżem lub z ziemniakami.

Węgierskie parówki

Składniki:

Węgierskie parówki

 

  • 0,5 kg parówek,
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 średnie cebule,
  • natka pietruszki,
  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany,
  • słodka lub ostra papryka mielona w proszku (wg gustu),
  • sól,
  • pieprz,
  • olej,
  • około 0,5l bulionu

Sposób przygotowania:

Węgierskie parówki
Pieczarki i cebulę drobno kroimy i podsmażamy. Parówki kroimy w plasterki i dodajemy pieczarki z cebulą. Wszystko podlewamy bulionem tak by zakryło parówki. Gotujemy na wolnym ogniu przez 20minut i dodajemy przecier pomidorowy. Gotujemy jeszcze przez 10 minut. Zagęszczamy mąką i śmietaną po czym dodajemy mieloną paprykę ,sól i pieprz do smaku. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki i wszystko razem mieszamy.