Edyta2002

Edyta2002

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 196]

Węgorz wędzony

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Wędzonego węgorza podaję z sosem kurkowym i jajkiem w koszulce.

Węgorz wędzony

Składniki:

Węgorz wędzony

 

  • 100 g wędzonego węgorza
  • 60 g cebuli
  • 100 g kurek
  • 100 ml śmietany 30%
  • koperek
  • natka pietruszki
  • klarowane maslo
  • 50 ml octu spirytusowego
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Węgorz wędzony
Oczyszczone kurki przelożyć na suchą patelnię i odparować wodę. Dolożyć klarowane maslo. Cebulę obrać i drobno posiekać dodać do kurek. Smażyć ok.6 minut. Dodać posiekane ziola i dolać śmietanę. Odparować polowę plynu. Doprawić solą i pieprzem. Do gotującej osolonej wody z octem wbić jajko i gotować 5 minut. Porcję węgorza wyfiletować , usunąć skórkę i podgrzać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 80st.C. Na talerz wylożyć sosz kurek na nim ulożyć cieplego węgorza, a na wierzch jajko. Podawać od razu.