tomasz1988

tomasz1988

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 220]

Wenecka wątróbka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Wątróbka najlepiej smakuje z grzankami

Wenecka wątróbka

Składniki:

Wenecka wątróbka

 

  • 60 dkg wątroby cielęcej
  • 5 łyżek tłuszczu
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 4 cebule
  • 1 cytryna
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1 łyżka posiekanej naci pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Wenecka wątróbka
Do rondla włożyć 2 łyżki tłuszczu, cebule pokrojone na cienki plasterki, nałożyć pokrywkę i dusić powoli do koloru złotego, potem wlac wino i podgrzewać, aby wino trochę odparowało. Do płaskiego rondla włożyć resztę tłuszczu, stopić go i dodać olej. gdy tłuszcz będzie dobrze gorący, włożyć wątrobę pokrojoną w kostki , po uprzednim przyprawieniu jej solą i pieprzem. Smażyć 4 minuty na dużym ogniu, domieszać cebulę z winem, dodać sok z cytryny i posiekana natkę pietruszki. Włożyć na podgrzany półmisek.