Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Wermiszelowe placuszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Co robicie jak zostanie Wam drobnego makaronu wermiszel od rosołu ?

Wermiszelowe placuszki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wermiszelowe placuszki

 

  • 2 garści cienkiego makaronu nitki ( wermiszel)- ugotowanego, odcedzonego, ostudzonego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 % ( pewnie mleko też może być )
  • szczypta soli
  • 1 pełna łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 pełne łyżki mąki pszennej
  • olej z pestek winogron do smażenia
  • dodatki do wyboru ( użyłam rozmrożonych malin , kiwi, mandarynki, konfitury wiśniowej, śmietany kwaśnej i cukru)

 

Sposób przygotowania:

Wermiszelowe placuszki
Przygotować składniki na ciasto wbijając do miski jajka i dodając do nich mąkę, szczyptę soli , proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Wymieszać trzepaczką do omletów ( widelcem lub mikserem). Wrzucić w ciasto porwany na mniejsze kawałki makaron. Wymieszać tak by cały ,,utytłał" się w cieście. Rozgrzać olej na patelni . Kłaść porcjami ciasto z makaronem ( jak na racuchy) i smażyć na rumiano z obu stron. Podawać z dodatkami ciepłe. * owoce proponowała bym obrać i pokroić ** moim zdaniem smaczne były by też z musem jabłkowym
Wermiszelowe placuszki
Przygotować składniki na ciasto z jajek-mąki + reszty
Wermiszelowe placuszki
Ciasto wymieszać tak jak na ciasto nalesnikowe
Wermiszelowe placuszki
W ciasto naleśnikowe wrzucić porozrywany makaron
Wermiszelowe placuszki
Smazyć na rozgrzanym oleju rumiane placuszki