Sposób przygotowania:
Cytrynowy sernik - light :)
kruchy spód: Tortownicę natłuszczamy odrobiną masła - tylko dno. Do miski wrzucamy masło, otręby granulowane i łyżkę słodziku - zagniatamy mocno ręką. Otręby wsypujemy na tortownicę i mocno dociskamy do dna - "przyklepujemy". Odstawiamy do lodówki na pół godziny masa serowa: Skórkę z cytryny ścieramy na najmniejszych oczkach tarki. Połowę cytryny wyciskamy, pozbywamy się pestek. Do garnka wbijamy jajka, dodajemy ser, skórkę, sok, słodzik i kisiel. Wstawiamy na gaz i cały czas mieszamy - bardzo łatwo się przypala! Gdy masa jest już gładka i gęsta, dodajemy zaprawę, i znów mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do ostygnięcia. "mus": Zaprawę cytrynową wlewamy do garnuszka, dodajemy skrobię i podgrzewamy aż zgęstnieje.Na gotowy kruchy spód nakładamy masę serową i polewamy "musem". Zaprawę owocową można zastąpić większą ilością soku z cytryny, kisiel - budyniem waniliowym lub śmietankowym.
marietta