jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Wianuszek kisielowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Babka ucierana z olejem z dodatkiem kisielu o wspaniałym smaku i aromacie:)

Wianuszek kisielowy

Składniki:

Wianuszek kisielowy

 

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 jaj
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 kisiele o jednolitym smaku
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 1 olejek zapachowy (migdałowy, rumowy, itp.)

 

Sposób przygotowania:

Wianuszek kisielowy
Jaja ubić z cukrem pudrem, a następnie dodać aromat, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, kisiele, wymieszać, a na końcu połączyć z olejem, cały czas ucierając mikserem.Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną średniej tortownicy lub formy babkowej i piec około 45-60 minut w temperaturze 180° C do suchego patyczka.Po upieczeniu ciasto przestudzić i oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową wykonaną z rozpuszczonej czekolady.