Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Serowe wiatraczki z dzemem morelowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepis pochodzi z dodatku Ciasta i desery, wydanego przez Przyjaciólke.

Serowe wiatraczki z dzemem morelowym

Składniki:

Serowe wiatraczki z dzemem morelowym

 

  • 250g maki pszennej,
  • 250g sera bialego póltlustego mielonego, uzylam Quark,
  • kostka miekkiego masla - 250g,
  • cukier waniliowy - lyzeczka,
  • 2 lyzki cukru pudru + cukier do posypania,
  • dzem morelowy,
  • papier do pieczenia,
  • maka do posypania blatu.

Sposób przygotowania:

Serowe wiatraczki z dzemem morelowym
Make przesiac, maslo posiekac w kostke. Wymieszac suche skladniki, dodac do nich maslo i ser, szybko wyrobic ciasto. Kulke ciasta wkladamy do woreczka foliowego i wstawiamy na godzine do lodówki. Po wyjeciu, ciasto rozwalkowac posypanym maka walkiem i na posypanej maka stolnicy ( w przepisie - nalezy ciasto wlozyc miedzy folie spozywcza i w ten sposób rozwalkowac) i pokroic na kwadraty o boku 10x10cm. Kwadraty naciac po przekatnej, zaczynajac od kazdego z brzegów, ale nie docinajac do srodka, tak aby mozna bylo zawinac postale ramiona tworzac wiatraczki. Kazde ramie przykleic do srodka w ten sam spobób, a w sam srodek wlozyc lyzke dzemu morelowego ( w przepisie sa owooce - polówki brzoskwin lub moreli, ktore posypujemy brazowym cukrem). Wiatraczki przeniesc wylozona papierem do pieczenia forme, wstawic do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 minut w 190-200 stopniach. Po wystudzeniu posypac cukrem pudrem.