Sposób przygotowania:
Więcej miłości, czyli konfitury moreLOVE
Morele sparzamy wrzącą wodą- dzięki temu łatwiej pozbędziemy się skórek. Po obraniu, usuwamy pestki i kroimy na cząstki. W garnku (koniecznie z grubym dnem, żeby owoce się nie przypaliły) zagotowujemy wodę z cukrem. W momencie, kiedy zacznie wrzeć, dorzucamy rozdrobnione owoce i zmniejszamy płomień. Gotujemy na wolnym ogniu uważając, żeby owoce nie przywarły. W momencie uzyskania gładkiej konsystencji dodajemy rozciętą wzdłuż wanilię (ewentualnie cukier waniliowy). Przez cały czas gotujemy i od czasu do czasu mieszając- nasza konfitura powinna zgęstnieć. Jeszcze gorącą konfiturę rozlewamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Tak przygotowane owocowe przetwory nie wymagają już pasteryzowania.