zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Wiedźmowe paluchy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

moja druga wersja paluchów wiedźmy na Halloween, piekliśmy je z Kamilkiem na jutro do szkoły

Wiedźmowe paluchy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiedźmowe paluchy

 

  • 350 g mąki pszennej typ 500
  • 80 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g masła
  • Lukier :
  • cukier puder
  • sok z cytryny
  • czerwony barwnik spożywczy
  • dodatkowo :
  • migdały blanszowane

Sposób przygotowania:

Wiedźmowe paluchy
Składniki ciasta wrzucić do miski robota z nożami siekającymi i wszystko połączyć. Następnie wyjąć je z miski, szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce co najmniej 30 minut. Potem przygotować blachy z wyposażenia kuchenki, wyłożone papierem do pieczenia. Z ciasta wałkować cienkie rulony, ciąć na kawałki układać na blaszce i formować place a potem wciskać z jednego końca migdały tworząc paznokcie. Tak przygotowane ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni i piec 12-15 minut. Utrzeć lukier nie za gęsty. Upieczone ciastka wystudzić i udekorować lukrem przygotowanym w gdy ciastka się piekły.
Wiedźmowe paluchy
Etap 1przygotowac ciasto i schłodzić w lodówce
Wiedźmowe paluchy
Etap 2potem formowac oalce i wciskac migdały
Wiedźmowe paluchy
Etap 3paluchy upiec a potem wystudzić ...
Wiedźmowe paluchy
Etap 4udekorowac przygotowanym likrem ciastka

Tagi:

jajko jajka