bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Wiejski kociołek

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Kociołek jest smacznym i pożywnym daniem, bardzo często to danie przyrządzam mężowi na obiad. Najlepiej smakuje bardzo gorące ze świeżym pieczywem.

Wiejski kociołek

Składniki:

Wiejski kociołek

 

  • 300 gram kiełbasy podwawelskiej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • mała puszka groszku
  • 300 ml. przecieru pomidorowego
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka

Sposób przygotowania:

Wiejski kociołek
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do cebuli.

Obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do kiełbasy, razem podsmażamy przez kilka minut. Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy groszek odsączony z zalewy, dusimy przez 5-10 minut na małym ogniu.

Całość doprawiamy do smaku słodką i ostrą paprykę, solą oraz pieprzem.