Sposób przygotowania:
Duszonki czyli beskidzki kociołek.
Kociołek taki, to coś w rodzaju szybkowara - posiada hermetyczne zamknięcie i trójnóg, dzięki któremu można wstawić go do ogniska. Potrawy w nim przyrządzone są niezwykle aromatyczne i soczyste. Najlepsza jaką znam to grochówka (wkrótce na blogu). Kociołek wyłóż aluminiową folią i liśćmi kapusty (dokładnie, aby liście zachodziły na siebie - potrawa nie będzie przywierała do garnka). Układaj warstwami obrane i pokrojone w plastry warzywa i mięso. Możesz poszczególne warstwy nieco doprawić pieprzem i słodką papryką. Uwaga na sól, bo wędliny są słone, lepiej więc doprawić gotową już potrawę na talerzu. Całość przykryj liśćmi kapusty, zamknij szczelnie kociołek i postaw na ognisku. Masz teraz co najmniej 2 - 2,5 godziny na piwko z przyjaciółmi. Po takim mniej więcej czasie z kociołka zacznie wydobywać się tak smakowita woń, że na pewno nie przegapisz tego momentu. Teraz już tylko trzeba nałożyć potrawę na talerze, ewentualnie doprawić... i można wracać do piwka. Potrawa autorstwa mojego przyjaciela - jego "specialite de la maison"
zbysiowa
ami91
Wiech
Man nadzieję poznać Twoją wersję
Pozdrawiam
petronella