Sposób przygotowania:
Zapiekanka z kociołka
Porcja na 1 kociołek: Kociołek smarujemy w środku smalcem (całość), następnie na spód i boki kociołka kładziemy liście kapusty. Kiełbasę, marchewkę,ziemniaki kroimy w talarki, cebulę w półksiężyce a boczek w kostkę, resztę kapusty szatkujemy (zostawiamy 2-3 liście na przykrycie wierzchu). Całość mieszamy i dodajemy obficie przyprawy: świeżo mielony pieprz, wegetę, paprykę mieloną i przyprawę do ziemniaków, dokładnie mieszamy. Całą zawartość przekładamy do kociołka wyłożonego wcześniej liścmi kapusty. Na wierzch kładziemy jeszcze 1-2 łyżki smalcu i całość przykrywamy liśćmi kapusty. Kociołek zamykamy i stawiamy na ognisku (na średnim ogniu). Pieczemy w ten sposób ok. 1,5 godziny. Można już jednak 15-20 min. wcześniej sprawdzić, jednak raczej nie ma obaw że zapiekanka się spali. Smacznego:)
-Natka-