czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Kociołek meksykański.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kociołek jest pikantny i sycący. Niby skromne, ale jakie pyszne:)

Kociołek meksykański.

Składniki:

Kociołek meksykański.

 

  • 80 dag kiełbasy zwyczajnej,
  • 1/2 kg mieszanego mięsa mielonego,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 pomidory,
  • 4 marchewki,
  • 2 czerwone papryki,
  • szczypta chilli,
  • olej,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • 1/2 kg fasoli Jaś,
  • sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kociołek meksykański.
Fasolę Jaś zalać wodą i moczyć całą noc. Następnie gotować ją ok. 45 min na małym ogniu. Kiełbasę pokroić w kostkę, cebule w plasterki, podsmażyć. Wraz z powstałym tłuszczem dodać do fasoli. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w plasterki marchewkę. Paprykę również oczyścić i pokroić w kostkę, czosnek posiekać, dodać do garnka. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 min. Na oleju podsmażyć na sypko mięso mielone, doprawić solą i pieprzem, dodać do reszty. Pomidory pokroić w kosteczkę, wrzucić do kociołka wraz z odsączoną czerwoną fasolą. Dusić ok. 5 min. Na koniec doprawić szczyptą chilli. Smacznego:)