lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Wiejskie kluchy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo smaczne trochę pracochłonne, ale polecam, bo warto.

Wiejskie kluchy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiejskie kluchy

 

Sposób przygotowania:

Wiejskie kluchy
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce jak na placki ziemniaczane. Startą masę odsączyć z wody Do odciśniętych ziemniaków dodać jajka, mąkę pszenna, sól i pieprz . Wszystko razem wymieszać . Deseczkę polać wrzątkiem czyli gotująca woda Dopiero wtedy nałożyć ciasto na nią. Na wrząca osolona wodę wrzucać łyżką kluski, po wypłynięciu gotować ok 4 min . odcedzamy wkładamy do miski . Jak ugotujemy wszystko już całe ciasto wtedy odcedzamy i wkładamy do miski kostkę twarogu rozkruszamy na kluski . Boczek wysmażony z którego zrobiły nam się skwarki również trafia do miski z kluskami i twarogiem mieszamy delikatnie polewamy tłuszczem ze skwarek dalej mieszamy i podajemy starcza dla 5 osobowej rodziny :)
Wiejskie kluchy
Trzemy ziemniaki 1,5 kg troche jest tarcia uwaga na palce bo długo sie goi
Wiejskie kluchy
Mieszamy z maka tak aby nie było za geste trzeba patrzeć
Wiejskie kluchy
rzucamy kluchy na gotujaca sie wodę uwaga nie oparzcię się
Wiejskie kluchy
Boczek smarzyc na małym ogniu wytopić i zrobic skwarki pyszne

Tagi:

mak jajka jajko