Sposób przygotowania:
Wiejskie kluchy
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce jak na placki ziemniaczane. Startą masę odsączyć z wody Do odciśniętych ziemniaków dodać jajka, mąkę pszenna, sól i pieprz . Wszystko razem wymieszać . Deseczkę polać wrzątkiem czyli gotująca woda Dopiero wtedy nałożyć ciasto na nią. Na wrząca osolona wodę wrzucać łyżką kluski, po wypłynięciu gotować ok 4 min . odcedzamy wkładamy do miski . Jak ugotujemy wszystko już całe ciasto wtedy odcedzamy i wkładamy do miski kostkę twarogu rozkruszamy na kluski . Boczek wysmażony z którego zrobiły nam się skwarki również trafia do miski z kluskami i twarogiem mieszamy delikatnie polewamy tłuszczem ze skwarek dalej mieszamy i podajemy starcza dla 5 osobowej rodziny :)
yola