BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Wiejskie kotlety z jajek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo smaczne danie dla smakoszy jajek.

Wiejskie kotlety z jajek

Składniki:

Wiejskie kotlety z jajek

 

  • 5-6 jajek ugotowanych na twardo
  • bułka kajzerka
  • sol do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Wiejskie kotlety z jajek
Do tego dania najsmaczniejsze i najzdrowsze są jajka od wiejskich kur . Jajka gotujemy na twardo . Jedno zostawiamy nieugotowane . Studzimy , ja wkładam do zimnej wody , wtedy studzą się szybciej . Gdy s ostudzone , obieramy ze skorupek , mielimy przez maszynkę do mięsa . Bułkę kajzerkę może być też inna , moczymy w mleku . Mielimy razem z jajkami . Możemy dodać cebulki . Masę jajeczną doprawiamy do smaku , wyrabiamy , formujemy zgrabne kotleciki . Na patelni rozgrzewamy olej . Smażymy kotlety z obydwu stron na rumiano .Podajemy jako oddzielne danie lub na obiad z dodatkiem ziemniaków i surówki .

Tagi:

jajko jajka